מהו עוסק פטור?

עוסק פטור הינו עצמאי שאינו גובה מע"מ מלקוחותיו, ולכן פטור מדיווח חודשי או דו-חודשי למע"מ, זאת בהתאם לחוק מס ערך מוסף (מע"מ) משנת 1975. ההגדרה לפי רשות המיסים לעוסק פטור הינו עוסק שמחזור עסקאותיו אינו עולה על הסכום הקבוע בחוק. הסכום מתעדכן כל שנה בהתאם למדד. נכון לשנת 2023 ניתן להיות עוסק פטור אם סכום ההכנסות הצפויות בשנה אינו עולה על 107,692 ₪.

היתרון הבולט של עוסק פטור הינו עלויות התפעול החשבונאיות. רישום עסק כעוסק פטור הינו צורת ההתאגדות הזולה ביותר במשק. החיסרון לעומת זאת הוא שאינו יכול לקבל החזר או לקזז את המע"מ ששילם בגין הוצאותיו השוטפות ורכישותיו לטובת העסק.

מטרת הרישום כעוסק פטור הינה להקל על עסקים חדשים הפועלים בסדר גודל קטן ולעודד את המשק לפתיחת עסקים נוספים. חשוב לשים לב, אומנם עוסק פטור אינו חייב בתשלומי מע"מ, אך הוא עדיין חייב לשלם למס הכנסה ולמוסד ביטוח לאומי.

 5 שלבים לפתיחת עוסק פטור

  1. הגשת בקשה לפתיחת תיק עוסק פטור – כיום ניתן להגיש את הבקשה באמצעות אתר האינטרנט של רשות המיסים, או באמצעות דואר אלקטרוני ואין יותר צורך להגיע בצורה פיזית אל משרדי רשות המיסים.

קישור להגשת הבקשה באמצעות האינטרנט – https://www.gov.il/he/service/request-open-exempt-dealer-via-internet

  1. לאחר אישור הבקשה ייפתח אוטומטית תיק תחת מע"מ, מס הכנסה ומערך הניכויים אם נדרש- יישלח אל ביתכם מכתב המכיל את מספר העוסק. אנא שמרו את המכתב הנ"ל.
  2. בית דפוס – במכתב שקיבלתם נמצא מספר העוסק, איתו יש לפנות אל בית דפוס על מנת להדפיס קבלות לעוסק פטור. את הקבלות תצטרכו להפיק ללקוחותיהם בגין מתן השירות של העסק. כיום ישנה אופציה נוספת והיא הפקת חשבוניות בצורה אוטומטית במחשב ע"י תוכנות כמו "חשבונית ירוקה" וכו'.
  3. סיום שנת המס – לקראת סיום שנת המס (תואם לשנה הקלנדרית, מתחיל בחודש ינואר ומסתיים בסוף חודש דצמבר), יש לדווח באופן חד פעמי לרשות המע"מ על מחזור העסקאות שהעסק ביצע. אל העוסק הפטור נשלח מידי שנה טופס מיוחד שבו יש למלא את גובה ההכנסה השנת עד ל31.1 של השנה הבאה.

מהו מחזור העסקאות? סך כל הקבלות או החשבוניות שאותו העסק הוציא ללקוחותיו.

  1. מה חשוב לשמור? כמו כל עצמאי, גם עוסק פטור מחויב לשמור את הקבלות שהוציא, טפסי 106, אישורים על ניכויי מס, הפקדות לקופות גמל והשתלמות אם יש וכן כל מסמך הרלוונטי לפעילותו של העסק.

תקופת שמירת המסמכים הינה 7 שנים.

טיפ נוסף – כל עוסק פטור תוהה האם יש ביכולתו לנהל את העבודה אל מול מע"מ בצורה עצמאית או שעליו להיעזר בשירותים חיצוניים? ניתן לומר כי בעלי עסקים פטורים בהחלט יכולים לנהל את כספם בעצמם, אך במידה והנכם חוששים מכך, מומלץ לפנות לייעוץ והדרכה אשר ניתן לעצמאים דרך רשות מס ההכנסה. במידה וגם הייעוץ אינו עוזר, ניתן לפנות אל איש מקצוע כמו רואה חשבון או יועץ מס.

 האם כל בעל עסק יכול להירשם כעוסק פטור?

אפילו אם אינך עובר את תקרת מחזור העסקאות של עוסק פטור לשנה, סעיף 13 לחוק תקנות מע"מ (רישום) קובע כי ישנם בעלי מקצועות מסוימים שאינם יכולים להירשם כעוסק פטור, וחייבים אוטומטית להירשם כעוסק מורשה.

ברשימה זו ניתן למצוא עיסוקים כמו: אדריכל, הנדסאי, חוק, טכנאי, יועצים, מהנדס, כלכלן, מנהל חשבונות, סוכן ביטוח, רואה חשבון, עורך דין, שמאי, בעל מעבדה, רופא, פסיכולוג, פיזיותרפיסט, וטרינר, סוחר או מתווך מקרקעין, בעל בית ספר לנהיגה, סוחר או מתווך רכב, חברה הרשומה כדין וכו'.

לרוב עוסק פטור יתאים בעיקר לעצמאיים בתחילת דרכם, סטודנטים המעבירים שיעורים פרטיים, שכירים המעוניינים בעבודה נוספת כעצמאיים וכו'. ניתן לומר שכיום בעלי עסקים רבים מעדיפים לשלם לעובדיהם כך שיפתחו עוסק פטור, יוציאו קבלות אל החברה כמתן שירות מסוים וכך יוכלו להימנע המעסיקים מתשלום זכויות כאלה ואחרות המגיעות לעובד שכיר ולא לעצמאי.

 האם ניתן לפתוח עוסק פטור במידה ואני מועסק/ת בנוסף כשכיר/ה?

במידה והכנסת העוסק הפטור מהעסק אינה עולה על הסכום הקבוע לאותה שנה, העסק זכאי לשמור על מעמדו כפטור ממע"מ ואין קשר בין כך לבין גובה המשכורת שהינו מקבל לטובת עבודתו כשכיר.

עם זאת, חשוב לשים לב כי מבחינת מס הכנסה יש להצהיר הן על המשכורת כשכיר והן על ההכנסות מהעסק במסגרת הגשת הדו"ח השנתי למס הכנסה. ההמלצה היא לבצע תיאום מס ותאום ביטוח לאומי כך שתוכלו לשלם פחות בכל חודש.

 החלטתי להפסיק את פעילות העסק, מה עליי לעשות?

במידה והחלטתם לסגור את העסק, חשוב לדווח על כך למס הכנסה, למע"מ ולביטוח לאומי.

פנייה בווטסאפ חייגו עכשיו צור קשר
זקוקים לייעוץ עסקי? מוזמן להתייעץ איתנו