גיוס אשראי הינו אחד מהאתגרים הקשים והחשובים ביותר עבור יזם המבקש להקים עסק חדש. ללא קשר לאופי פעילותה של החברה החדשה, היכולת לגייס אשראי מהווה מרכיב הכרחי כחלק ממנועי הצמיחה החשובים ביותר של העסק.
עסק חדש המבקש לגייס אשראי, חייב לתכנן דרכי מימון מתאימות, שיענו על מגוון הוצאות ובתוכן עלויות הקמה, תקרות שוטפות ויכולת להחזיר את ההלוואה בזמן. תהליך גיוס אשראי נכון מחייב תכנון קפדני ועליו לכלול מענה ופתרונות ובכלל זאת: סכום האשראי שברצונך לקבל, מקורות הגיוס ותכנון כיצד תחזיר החברה את השקעתה מבחינה תזרימית.
כמה כסף צריך בשביל להקים עסק חדש?
לפני שניגשים לתהליך גיוס האשראי עצמו, באחריות המנהל ו/או היזם להחליט כמה כסף בדיוק החברה החדשה שלו צריכה על מנת לא להיקלע למשבר תזרימי. אחד הכשלים העיקריים בתהליך גיוס אשראי הינו הערכה שגוייה של סכום הכסף הכולל הנדרש.
לדוגמא, נניח שנקבע סכום מסוים שאותו אתה מתכנן לבקש מהבנק ואכן הצלחת לקבל את ההלוואה על מלוא הסכום, אך פתאום בהמשך הדרך קדימה מתברר שהכסף אינו מספיק ויש צורך במימון נוסף במהירות.
אם תפנה אל הבנק בשנית במצב זה, לרוב תיענה בשלילה, מהסיבה הפשוטה שהבנק מבין מיד שאינך בשליטה עסקית מלאה וכי התכנון הראשוני שהצגת בפניהם אינו מדויק ומכך גם מוטל ספק רב באמינותך וביכולת הניהולית שלך להחזיר את ההלוואה.
על מנת להימנע ממשבר זה, רצוי תחילה לגבש תכנית עסקית, כזו שתגדיר פרמטרים חשובים ובתוכם סכום האשראי ומבנה מסגרת האשראי ובכל אופן, לא לבקש אשראי מהבנק לפני שתכננת באופן מסודר ומקיף את האמור לעיל.
איפה הכי כדאי לגייס אשראי
ישנם גופים רבים המעניקים אשראי לעסקים חדשים בהקמה. היעד הראשון הוא לבצע סקר בנקים מקיף על מנת לקבל את ההצעה הטובה ביותר, הן מבחינת סכום ותנאי החזר ההלוואה והן מבחינת גובה העמלות והריביות.
כאמור, בבואך לקבל אשראי בנקאי, עליך לגשת אך ורק עם תכנית עסקית מעשית שמכילה שני פרקים עיקריים, פרק מילולי ופרק כספי:
1. הפרק המילולי – מתאר את פעילות העסק החדש, דרכי שיווק ופרסום, יתרונות וצורך במוצר וכמו כן, פרטים נוספים חשובים שייסעו למקבלי ההחלטות בבנק להשתכנע שאכן מדובר בעסק עם סיכויי הצלחה גבוהים.
2. הפרק הכספי – יכיל מבנה הוצאות והכנסות עתידי, רווח גולמי ותפעולי, תזרים מזומנים וכמובן את סכום ההלוואה.
אפיק נוסף לגיוס אשראי הוא הקרן לעידוד עסקים קטנים. הקרן הוקמה על ידי ממשלת ישראל במטרה לסייע למגזר העסקי ובתוכו יזמים ועסקים חדשים. למסלול זה שני יתרונות בולטים, כאשר הראשון הוא ריבית נמוכה ותנאי פריסה נוחים. לרוב גובה הריבית בהלוואות מסוג זה הוא מהנמוכים ביותר במשק, בטח לעסק או מיזם חדש.
היתרון השני, המהווה יתרון משמעותי לא פחות, הוא נושא הערבות להלוואה. בעוד הלוואה רגילה מחייבת את היזם להציג בטחונות אשראי איכותיים לגוף הבנקאי, הלוואה במסלול של הקרן לעידוד עסקים קטנים אינה מחייבת ערבות כלשהיא. למעשה, המדינה היא זו שערבה להלוואה שלך ועל מנת לבדוק זכאות להלוואה מסוג זה ניתן לפנות לחברות המתמחות במסלול זה.
כדאי מאוד למצוא משקיעים
בשנים האחרונות אנו עדים לרמת ריביות נמוכה מאוד בארץ ובעולם, מצב שדוחף משקיעים לחפש השקעות מניבות במגזר העסקי. גם אם חלמת תמיד להיות הבעלים היחידי בעסק החדש שלך, כדאי לשקול לצרף משקיע, בין אם משקיע שקט או פעיל. צירוף משקיע משיג כמה מטרות, שהראשונה ביניהן היא הפחתת הסיכון האישי שלך בהשקעה בעסק החדש.
כידוע, כ-75% מהעסקים החדשים שנפתחים מידי שנה בישראל אינם שורדים, עובדה שחובה עליך לקחת בחשבון. יתרון נוסף הוא הוספת משקיע כתמורה לאחוזים מסוימים בחברה החדשה, שיכולה לשמש כקרש הצלה באם החברה תיקלע למשבר כספי בעתיד. במצב זה אינך לבד כשמאחוריך משקיע עם הון זמין, מה שמגדיל את סיכויי הצלחת החברה והיכולת לעבור מכשולים בעיקר בתקופת ההקמה.
המפתח ליציבות כלכלית: תכנון מקדים נכון!
לסיכומו של עניין, מספר רב של עסקים אינם שורדים עקב תכנון כספי לקוי ובמיוחד כשמדובר על סכום האשראי הכולל הנחוץ לפעילות תקינה של החברה. מכאן עולה, שגיבוש תכנית עסקית מעשית ולאחר מכן פנייה לבנקים וקרנות בעידוד המדינה, תאפשר לך להתרכז ביעד המרכזי והוא ניהול מכירות, שיווק וניהול.
באם לצדך יהיה גם משקיע שיהווה משענת כספית נוספת, יהיו לחברה שלך את התנאים האופטימליים להצלחה עסקית ומכאן הדרך לחברה מצליחה שנהנית מיציבות כלכלית, תיפתח לרווחה.