פתיחת עסק בע”מ הינה צעד הכרחי עבור כל יזם שמעוניין להקים עסק עצמאי במדינת ישראל. תהליך זה כולל מספר שלבים חשובים, שמטרתם להבטיח שהעסק יעמוד בכל הדרישות החוקיות ויהיה מוכן לפעול בצורה מסודרת. רישום העסק במע”מ מאפשר לך לגבות מע”מ מלקוחותיך, ובמקביל, לדרוש החזרי מע”מ על הוצאות העסק, מה שיכול לשפר את התזרים המזומנים שלך. במאמר זה נדון בסוגי העסקים השונים שניתן לפתוח, כולל עוסק מורשה, חברה בע”מ ושיתופי פעולה. כל סוג עסק טומן בחובו יתרונות ואתגרים שונים, ומומלץ להכיר את ההבדלים ביניהם כדי לבחור את המודל המתאים ביותר לצרכים ולמטרות שלך. כמו כן נסביר את כל מה שצריך לדעת על פתיחת עסק במע”מ, כולל תהליכי הרישום, המסמכים הנדרשים והחובות המוטלות על בעלי העסקים. זהו המדריך המושלם עבורך כדי להבין את התהליך החשוב הזה, ואולי לשקול גם לקבל ייעוץ עסקי מקצועי כדי להבטיח שהכל יתנהל בצורה חלקה.

טיפים לבחירת יועץ עסקי

האם כדאי לך לפתוח חברה?

ההחלטה הזאת הינה החלטה אישית שלך. אנחנו כאן כדי לתת את המידע הדרוש כדי לבצע את ההחלטה הטובה לך, לאחר ששקלת את כל השיקולים האישיים והעסקיים הייחודיים. אין תשובה חד משמעית לשאלה זו מפני שהדברים כמובן תלויים במאפיינים של כל עסק ובמטרות שלך בתור הבעלים. צריך לקחת בחשבון את כל הדברים שדיברנו עליהם ולהבין את היתרונות והחסרונות שבכל הגדרה של החברה (אם חברה בע”מ עוסק פטור ועוד) בין היתר מבחינת התשלומים השוטפים והיקף ההתעסקות עם גורמים שונים (מס הכנסה, ביטוח לאומי וכדומה).

כמובן שאנחנו כאן ליעוץ עסקי נוסף אם הדברים מצריכים בירור וליבון נוסף.

רוצים שיטה שבמינימום עלויות תגדיל לכם את העסק?

השאירו פרטים וקבלו מאיתנו שיחת ייעוץ ראשוני ללא התחייבות

    שדה חובה
    שדה חובהנא להזין מספר טלפון תקין

    איך פותחים חברה? כל השלבים

    ראשית צריך להחליט על כך שרוצים להקים חברה ועל יעודה, יש נגזרות משמעותיות להגדרה של החברה. שנית, צריך לבחור לה שם להתקין תקנון ולמנות דירקטורים. לאחר מכן בשלב השלישי נדרש לרשום אותה ברשם החברות, הליך פרוצדורלי שלוקח זמן מסוים, הדורש ליווי משפטי ותשלומי אגרה. רק לאחר שהחברה נרשמת בו ניתן להמשיך אל השלב הרביעי שהוא רישום ברשויות המדינה כגון מס הכנסה וביטוח לאומי. השלב האחרון הוא למעשה התפעול השוטף – הקפדה על מילוי הדוחות הכספיים השנתיים ומסירתם לרשויות החוק.

    כעת נבחן כל אחד ואחד מן השלבים לעומק:

    סוג החברה

    ישנם שני סוגים שונים של חברות – לא דומה חברה בע”מ (בערבון מוגבל) לחברה שאינה מוגבלת במניות. בעוד שהסוג הראשון נפוץ יותר עקב היתרון המשמעותי של הגבלת האחריות שציינו לעיל שבעלי החברה אחראיים לשלם את החובות עד לגובה סכום המניות הכולל אותן הם מחזיקים בלבד, חשוב לדעת את המשמעות של בחירת חברה מהסוג השני (בדר”כ פירמות של עו”ד או רואי חשבון). המשמעות בהתאגדות בחברה שלא מוגבלת במניות היא שהחובות של החברה במקרה של קריסה כלכלית יהיו בסך של כל בעלי המניות (אלה המחזיקים במניות החברה) ולא מוגבלים להיקף האחזקות של הבעלים.

    שם החברה, תקנון, מינוי דירקטורים.

    בחירת השם: יתכן מצב שהשם שעליו חשבתם כבר תפוס ונרשם ברשם החברות על ידי חברה אחרת. לכן אנו ממליצים להכין רשימה של שמות רלוונטיים, ואותה להעביר לעו”ד כדי שיוודא אילו שמות זמינים לרישום. לאחר מכן ניתן לבחור את השם שתרצו מתוך השמות התקינים והפנויים שברשימה.

    התקנת תקנון: חברה חדשה חייבת להתקין תקנון פורמלי. למעשה ניתן לומר כי התקנון הוא הסכם בין החברה לבעלי המניות. התקנון חייב להכיל לכל הפחות ארבעה סעיפים:

    • שם החברה,
    •  מטרותיה,
    • הון המניות הרשום,
    •  וכן את הגדרת החברה – האם היא חברה בע”מ או שאין לה הגבלת אחריות.

    חברות רבות מוסיפות לתקנון סעיפים נוספים, מוזמנים להתייעץ איתנו מה כדאי להכניס לתקנון ומה לא.

    מינוי דירקטורים: בעת הקמת חברה פרטית יש חובה למנות לכל הפחות דירקטור אחד. הדירקטורים הממונים ירכיבו את דירקטוריון החברה שעליו מוטל להתוות את מדיניות החברה באמצעות קבלת החלטות הנוגעות לפעילותה השוטפת ולעתידה.

    רישום ברשם החברות

    זהו השלב בו תוכלו לגשת לרשום את החברה ברשם החברות (לאחר תשלום האגרות). בפועל מדובר בהגשת מסמכים לגוף זה בליווי והכנה של עו”ד המתמחה בתחום.

    פירוט של המסמכים והטפסים הנדרשים לרישום חברה ברשם החברות:

    • טופס הגשת מסמכים לרישום חברה (מאושר בחתימת עו”ד ובחתימת המגיש).
    • טופס הצהרת כשרות חוקית מטעם בעלי המניות על החזקתם. כל בעל מניות ממלא את הטופס בנפרד חייב לקבל עליו אישור וחתימת עורך דין.
    • טופס 1 הכולל בקשה לרישום חברה חדשה שעליו חתימה של עו”ד, בו מופיע שם החברה הרצוי וסוגה.
    • תקנון החברה בו מופיעים לכל הפחות ארבעת סעיפי החובה אותם הזכרנו לעיל.
    • טופס הצהרת דירקטורים ראשונית הכוללת את הרכבם, מלווה בחתימת עו”ד.

    כמה עולה להירשם כחברה ברשם החברות? 

    חד פעמית: ישנה עלות אגרה מופחתת לרישום, בגובה 2,221 ₪ (נכון לשנת 2022) – למגישים באופן מקוון בלבד. אולם כאשר מגישים את הבקשה באופן פיזי ישנה אגרה גבוהה יותר 2,711 ש”ח. זהו סכום אחיד שמשלם כל אדם אשר מעוניין להקים חברה. סכום זה אינו כולל את תשלום שכר טרחה לעו”ד.

    שנתית: חובה על החברה לשלם אגרה שנתית. תעריף מופחת – לתשלום עד ליום 31 במרץ 2022 – 1,162 ש”ח. תעריף מלא – לתשלום מיום 1 באפריל 2022 – 1,543 ש”ח.

    רישום אצל רשויות המס

    לאחר שהחברה נרשמה בהצלחה ברשם החברות וקיבלה ממנו את האישור על כך ואת מספר חברה הפרטית שלה (מוכר בתור הח.פ)  נעבור לשלב פתיחת תיקים ברשויות המס השונות הכוללות את המע”מ, הביטוח הלאומי ומס הכנסה (לפי הסדר הזה).

    דו”חות שנתיים

    אל תדאגו הבירוקרטיה לא נגמרת, לפי חוק כל חברה חייבת לנהל דו”חות כספיים (מאזן, דו”ח רווח והפסד, דו”ח שינויים בהון ודו”ח תזרימי מזומנים) מעודכנים עם מידע על פעילותה העסקית של החברה. זה קורה על-ידי רואה חשבון מוסמך שמעביר אחת לשנה את הדו”חות לרשויות השונות.

    שנם יתרונות רבים בהקמת חברה בע”מ. במאמר זה נמנה כמה מהיתרונות המרכזיים

    • עקרון האישיות המשפטית הנפרדת – לפי דיני התאגידים החברה היא ישות משפטית עצמאית, נפרדת מהבעלים, הכשרה לכל זכות, חובה או פעולה המתיישבת עם אופייה כגוף מאוגד. במילים אחרות, החברה רשאית בין היתר: לתבוע ולהיתבע, להירשם כבעלים של נכסים, לקבל על עצמה התחייבויות, לכרות חוזים ולעשות עסקאות. חשוב להבין כי כאשר יש תביעה כנגד החברה, אז היא בתור ישות משפטית נתבעת והבעלים או נושאי המשרה (ברוב המקרים) אינם חשופים לתביעה, מכוח עקרון זה. רק במצב של הרמת מסך, שקורה לעיתים נדירות ביותר ובמצבים מיוחדים, ניתן להגיע ולהיפרע מנושאי המשרה. לכן עקרון האישיות המשפטית הנפרדת מגן על נושאי המשרה מפני תביעות עתידיות בהקשר לדברים הנובעים מפעילות החברה.
    • הגבלת אחריות – ניתן לקבוע בתקנון כי אחריות בעלי המניות מוגבלת (חברה בע”מ). לפיכך, במצבים שבהן חובות החברה יעלו על הנכסים שלה (יתרה שלילית) לא ניתן להיפרע באופן אישי מבעלי מניותיה, למעט, כמו שאמרנו, במקרים חריגים המצדיקים להטיל אחריות אישית ולהרים את מסך ההתאגדות. עולה מכך כי יש יתרון כביר בניהול עסק בסיכון גבוה במסגרת חברה בע”מ. אפשר לומר כי זהו אחד ההבדלים המשמעותיים ביותר בין חברה בע”מ לשותפות אשר מוביל גורמים רבים להחליט לפתוח חברה.
    • מוניטין – פתיחת חברה בע”מ לעיתים קרובות לא נשענת על שיקולים משפטיים גרידא למשל, יש הרואים בניהול עסק במסגרת חברה כסימן לאיכות או הצלחה. התדמית העסקית שיש לחברה בע”מ גורמת לאנשים לעבור ולנהל את עסקיהם בצורה זו בתקווה שמא המוניטין שלהם ישתפר.
    • גיוס כספים – החברה מאפשרת לבעלים שלה נוחות וגיוון באפשרויות גיוס ההון, למשל – גיוס הון באמצעות מכירת החובות (אג”ח) או בתמורה להקצאת מניות בהווה או בעתיד. גיוון באפשרויות גיוס ההון היא אחת הסיבות המשמעויות לכך שיזמים רבים וסטרטאפים בוחרים להתאגד במסגרת של חברה בע”מ.
    • תכנוני מס וביטוח לאומי – מיסוי יחיד עצמאי עלול להגיע עד לכדי מחצית המשכורת ברוטו. לעומת זאת מס החברות הוא רק 23% (נכון להיום). יתרה מכך, גם אם העצמאי פועל כ”עוסק מורשה” הוא עדיין חייב לשלם בגין כל הכנסותיו, ביטוח לאומי ודמי בריאות. זאת בניגוד להתאגדות תחת חברה בע”מ. בדרך זו רק המשכורת שימשוך תחויב בביטוח לאומי, ומשיכת יתרת רווחי החברה כדיבידנד תהיה פטורה מתשלומים אלו. תכנון מס בצורה נכונה חשוב שלביו של הקמת העסק.

    ייעוץ עסקי

     סיוע בשלבים הראשונים של העסק

    אצלנו בadvising תוכל לקבל מענה מקיף לכל השאלות והתהיות שעולות בעת פתיחת העסק. הסיוע בשלבים הראשונים של חיי העסק הוא קריטי לשם בירור ייעוד החברה ומטרתה, אצל המומחים שלנו אתה נמצא בידיים טובות. חברתנו מתמחה בליווי עסקים ובמיוחד בסיוע בצעדים הראשונים. לחברתנו יש לקוחות רבים שיכולים להמליץ בחום על שיטת הליווי הייחודית שלנו. אצלנו שמים דגש בראש ובראשונה על רצון הלקוח, על ההצלחה הכלכלית וכן על ניהול עצמאי של העסק באופן מיטבי בהמשך.

    אל תהססו לשלוח לנו פניות, שאלות, בקשות ואף לקבוע פגישת ייעוץ, בכל דבר ועניין. אנחנו כאן כדי לעזור לכם להפוך את הרעיון שלכם לעסק מצליח ומשגשג. בעזרת אנשי המקצוע שלנו העסק שלכם יכול לפרוח בצורה המיטבית, עם שקט תעשייתי וביטחון כלכלי.

    רוצים שיטה שבמינימום עלויות תגדיל לכם את העסק?

    השאירו פרטים וקבלו מאיתנו שיחת ייעוץ ראשוני ללא התחייבות

      שדה חובה
      שדה חובהנא להזין מספר טלפון תקין

       

      פנייה בווטסאפ חייגו עכשיו צור קשר
      זקוקים לייעוץ עסקי? מוזמן להתייעץ איתנו