מעוניינים בתכנון מס לעסק שלכם?
השאירו פרטים וקבלו מאיתנו שיחת ייעוץ ראשוני ללא התחייבות
תכנון מס למעשה, הוא כינוי לדרך החוקית לשלם כמה שפחות מיסים ולהכניס לכיס כמה שיותר רווחים מעמל כפיכם לאורך השנים. שימוש מושכל בחוקי המס, ידיעת הפסיקה והיכרות עם מערכת המיסוי ועם הדרישות המורכבות של הרשויות השונות, יכולים להיות שווים הרבה מאוד כסף בנטו, ולגרום לחבות המס לרדת בצורה ניכרת. הליך תכנון המס מתאים ליחידים, לחברות ואף יכול להיות מותאם במיוחד ליחידים שהם עצמם בעלי חברות. חשוב לשים לב להבדל הדק בין, תכנון מס לגיטימי, לבין העלמת מס או “התחמקות” מתשלום מס כדין. בעוד הראשון הוא חוקי, העלמת מס הינה בלתי חוקית וסביר להניח שעלולה להוביל להליך פלילי בו כנראה תצטרכו לשכור עו”ד כדי להגן על עצמכם, ואולי ואף להיכנס לכלא בעקבות כך. לכן מומלץ בחום לקבל ייעוץ עסקי מאיש מקצוע אמין המומחה בתחום ששולט בדקויות הללו.
השאירו פרטים וקבלו מאיתנו שיחת ייעוץ ראשוני ללא התחייבות
בפשטות חשוב לבצע ייעוץ ותכנון מס כדי שיכנס לכם יותר כסף בנטו. תכנון המס עוזר לנו לאסוף אל חיקנו כמה שיותר רווחים שעבדנו קשה למענם. לכן, כחלק מתוכנית עסקית של עסק כדאי לבצע תכנון מס, ובכך למקסם את הרווחים בטווח המיידי והרחוק.
יתרה מכך, המנטליות הישראלית גורסת בצדק רב, שאין שום צורך לשלם על דברים סתם. מיותר לחלוטין לשלם כסף על מה שלא חייבים לשלם עליו, על אחת כמה וכמה במצב שבו החוק בעצמו נותן את האפשרות שלא לשלם. לאור כל זאת חשוב לבצע תכנון מס מקיף מפני שאין כל סיבה לשלם יותר מיסים ממה שנדרש. חוסר בתכנון יכול להוביל לחבות מס גבוהה יותר מהנדרש, שתוריד בהכרח את הרווחים בנטו, וכך ייצא מצב לא רצוי שתחזרו עם פחות כסף הביתה ואילו המדינה תהנה מההפקר.
חשוב לזכור כי בעסקאות בסכומים גבוהים כל השלבים שדיברנו עליהם למעלה נכונים על אחת כמה וכמה. כמו כן, לא רק בעסקאות חד פעמיות שכאלה אלא מומלץ לבעלי עסקים לבצע תכנון מס גם בהתנהלות העסקית השוטפת, מה שעשוי לסייע להם בהפחתת תשלומי המס השוטפים ולייעל משמעותית את פעילות של העסק.
כאמור, תכנון מס נכון, עשוי להביא לגידול מיידי בשורת הרווח של החברה. קל וחומר שהדבר נכון בייעוץ מס בינלאומי, שבתחום זה נדרש להביא בחשבון שיעורי מס לא אחידים הקיימים במדינות השונות, חוקי מס מקומיים, תקנות, אמנות מס בין מדינות ועוד חישובים כאלה ואחרים. מטרתו של ייעוץ המס הבינלאומי הינה חיסכון בכסף על ידי תשלום מופחת (כחוק) של המס הנדרש בהתאם לרגולציות ולתקנות במדינות השונות, תוך הימנעות ממצבים של כפל מס לאור המדיניות הדיפרנציאליות בדיני המס העולמיים. תכנון מס בינלאומי הוא נושא עוד יותר סבוך מתכנון מס מקומי שכן הוא מערב דינים שונים שחלים על אותה עסקה, מומלץ בחום להתייעץ עם מומחה מפני שזה באמת נושא מאוד מורכב שיכול לעלות הרבה מאוד כסף.
תעשיית ההייטק הישראלית הגיעה להישגים יוצאי דופן בשנים האחרונות, והציבה את ישראל בחזית העולמית בכל הקשור לטכנולוגיה הגבוהה. רמת חדשנות מהגבוהות ביותר בעולם, הון אנושי משובח ותשתיות מפותחות – מביאים לצמיחה טכולוגית עקבית במשך עשרות שנים והופכים את ישראל הקטנה לאחת מקהילות הטכנולוגיה התוססות ביותר בעולם כולו.
בכל שנה מוקמות בישראל כ- 600 חברות סטארטאפ חדשות ויוצאות לפועל עשרות רבות של עסקאות “אקזיט”. בעשור החולף בוצעו כ- 800 עסקאות רכישה של חברות הייטק ישראליות. רק ב 2020 שווי האקזיטים הגיע לכמעט 20 מיליארד דולר. חברות סטארטאפ רבות אינן רואות את שוק היעד שלהן בישראל ופונות לשווקים הבינלאומיים. רובן הגדול של חברות סטארטאפ מעתיקות את מרכז פעילותן לצפון אמריקה: ניו יורק ועמק הסיליקון.
ההחלטה על פתיחת חברת הזנק עשויה לנבוע ממספר שיקולים, ביניהם מיסוי אמריקאי משנת 2017 נכנסה לתוקפה תכנית מקיפה לטיפול בהעלמת המס ומטרותיה להילחם בהעלמות המס על-ידי הגברת שיתוף-הפעולה בין מדינות ה- OECD שביניהן ניתן למנות גם את ישראל. במסגרת ההסכם בין חברות הארגון OECD המדינות השונות ישתפו מידע אודות הפעילות העסקית של החברות, ובכך ימנעו העלמת מס מחד גיסא, ומאידך גיסא חברות סטארטאפ יוכלו להימנע מתשלומי כפל מס.
לתכנון מס חשיבות רבה הן מבחינה כלכלית והן מבחינה משפטית והוא נועד להפחית או לבטל את חבות המס של החברה. מקום התאגדות החברה והמדינה בה מנוהלת החברה הינם קריטריונים קריטיים לצורך תכנון מס בינלאומי. לפי כללי המיסוי הבין לאומי, רווחיה של חברת סטארטאפ תושבת מדינה מסוימת יהיו כפופים למס באותה מדינה בלבד, אלא אם חברה מנהלת עסקים במדינה אחרת באמצעות מוסד קבע.
חוק מס החברות, נועד לסייע במידת מה לעסקים החדשים והקטנים שמעוניינים לפרוץ החוצה ולשגשג. ככל שהמדינה מטפחת את הפחתת המיסוי , היא יוצרת תמריץ להקמת מיזמים וחברות חדשות ומזרימה שפע חדש של מוצרים, שירותים ורעיונות למשק. לא בכדי פורח כיום שוק ההיי-טק יותר משנים עברו, לאחר שספג קשיים משמעותיים ביחס לביסוס הכלכלי של חברות רבות ומעמדן בענף.
מיסוי הייטק איננו המיסוי היחיד שמחויבת בו החברה לתשלום והיא צפויה לשלם גם מס על דיבידנדים, מיסים כלליים ומע”מ כחוק.
המדינה מעוניינת לעודד את הפריחה העסקית בישראל ומתגאה מאוד בשוק ההייטק שלה. על כן קיימות הטבות מס לחברות שמשקיעות ביצירת מקומות עבודה ותורמות להקמת מפעלים, הרחבה ושיפוץ של נכסים והשקעות פיננסיות שונות.
חברה תוכל לקבל החזר מס כל עוד היא שילמה יותר ממה שהייתה אמורה לשלם בפועל. אם תגלה רשות המיסים בסוף השנה הקלנדרית שגובה המס ששולם הינו גבוה יותר מהתשלום שהיה אמור להתבצע, תקבל החברה החזר. אולם נדרש להוכיח זאת באופן אקטיבי, כמו כל דבר בחיים האלה. כמו כן, אם החוק או שיטת המיסוי משתנים לאורך השנה ויוצרים הפחתה בשיעור המס, בהחלט ניתן לפנות לשם קבלת החזר מס. על מנת לבצע תכנון מס מתאים עוד בתחילת השנה, יש להתייעץ עם עורך דין מס הכנסה או יועץ מס שמעודכן בכל ההיבטים המשפטיים ותקנות החוק המתחדשות.
חברות גדולות בעלות מחזור עסקים של 10 מיליארד שקלים ומעלה, ישלמו מיסוי חברות בשיעור של 6% ומיסוי דיבידנדים בסך 4%. חברות הייטק וסטארט-אפ קטנות ישלמו מס חברות בגובה 12% ועל דיבידנדים כ-4%. נזכיר כי הפער בין תשלומי המיסים הגבוהים לחברות קטנות לבין הנמוכים בחברות הגדולות, הוא מכוח אותה יכולת השקעה בפיתוח המשק ובעידוד תנופת התעסוקה.
למרות שמיסוי החברות עומד כיום על 23%, מרבית חברות ההייטק נהנות ממיסוי מופחת על פי חוק עידוד השקעות הון: 16% במס לחברות יצואניות, 7.5% לחברות יצואניות בעלות מפעלים באזורי הפריפריה, 5%-8% בלבד לחברות המוגדרות “אסטרטגיות”, בתנאי שהן עומדות בקריטריונים מסוימים מאוד.
כעת מונחת על שולחן הכנסת הצעת חוק שנועדה אף להגדיל את הטבות המס המפליגות הללו ונותר רק לראות מה יעבור בסוף בקריאה שלישית.
יעוץ בנושא מס בחברות סטארט אפ שונה בתכלית מיעוץ “מסורתי”. יעוץ לחברות סטרטאפ הרבה פעמים כולל לווי ועזרה בגיוס הון ומשקיעים ויעוץ המס קשור לכך בקשר הדוק. העלייה של ערך החברה, כתוצאה מהחיסכון במס שנוצר על ידי היצירתיות של תכנון המס, יכולה להעלות את קרנה של החברה בעיני המשקיעים ולהגדיל את הונה. בתחום זה ישנם תתי תחומים שונים ונישות מגוונות, אחת הסוגיות הבולטות היא הסכמים שונים שמנביעים חבות שונה במס. למשל ההבדל בין המיסוי של הסכם SAFE לבין מיסוי של הסכם הלוואה מומרת למניות. לכן צריך לשכור יועץ שמכיר את הדקויות האלה ויכול לחסוך לכם הרבה מאוד כסף שהוא קריטי בשלב הזה בחיים של החברה.
יתר על כן, אחד הכלים החשובים שעוזרים לסטרטאפ להתפתח ולהשיג עובדים טובים הוא תשלום שכר על ידי אופציות, מיסוי האופציות הוא פרוצדורה מורכבת הקשורה להרבה היבטים חוקיים ובעיקר בתחום דיני העבודה. לכן חשוב לשכור יועץ שמכיר גם את הפן הזה. ליווי משקיעים בסטרטאפים. מי שמשקיע בחברות הזנק צעירות נקרא בסלנג של הייטק האנג’לים (מלשון מלאכים). חוק האנג’לים שפג תוקפו לא מזמן נתן הטבות מס מפליגות למי שמשקיע בסטרטאפים בתחילת דרכם. אולם, עדיין לא נאמרה המילה האחרונה בתחום מפני שכיום מונחת על שולחן הממשלה הצעת חוק דומה עם קריטריונים שונים שחשוב שיועץ המס שלכם יהיה מעודכן בהם כאשר הם יעברו בכנסת.
תחת הרובריקה של יעוץ מס אפקטיבי ישנן שיטות שונות שנועדו לתכנון מס אפקטיבי בהתאם לתרחישים עסקיים. נסקור שתי שיטות אפשריות לדיווח על הפעילות העסקית למס הכנסה, בהתאם לעיסוקכם בפועל:
צבירת הכנסות והוצאות בתקופת הפעילות ודיווח כולל המתבצע בסוף התקופה. סוג דיווח זה מתאים למוכרים ויצרנים, עבודה מול ספקי מוצרים תוכן ועוד. במצב שבו לנישום נצברו חובות מאת לקוחות שטרם שילמו לו (או שניסו לשלם והתשלום לא כובד), ישנה אפשרות להכיר בהן כהוצאה עסקית ולקבל עבורן החזר מע”מ וזאת רק אם יוכיח שנקט במהלך שנת המס בפעולות חוקיות נדרשות לשם גביית התשלום. הדבר תקף גם לניהול תביעות משפטיות בנוגע לעסקי הנישום, בגינן ניתן במקרים מסוימים לדרוש החזר הוצאות על הוצאות בגין התביעה.
רישום הכנסות והוצאות בעת ביצוע חילופי הכספים. סוג דיווח זה מתאים לבעלי מקצועות חופשיים שאין בהם מלאי וסחורות כמו עורכי דין, רופאים, אנשי שוק ההון ועוד. שיטה זו מאפשרת יותר תמרון מהשיטה הקודמת, שכן חלק מההוצאות מתבצעות לפני שנכנסות ההכנסות למשל: השתלמויות ביצוע עבודות תיקונים ואחזקה, שכר טרחה לרואה חשבון או ליעוץ משפטי וכהנה וכהנה. דוגמא לכך היא שעובדים הפועלים לצורך העניין בתחום הפיננסי ומנויים לשם כך על עיתון כלכלי, יכולים להכיר בכך כהוצאה.
בדומה לייעוץ עסקי שאתה מקבל תחומים אחרים שקיימים בעסק שלך כך יש לבחור את יועץ המס שאתם מרגישים שהוא הכי מקצועי והכי אמין שיש, אחד כזה שיש חיבור טוב איתו ושאתם סומכים עליו. חשוב מאוד לקרוא ביקורות של אנשים אחרים ולהגיע לשיחת יעוץ מקדימה ולא מחייבת על מנת להתרשם באופן בלתי אמצעי מהאדם שנמצא מולכם, כבר אמרו רבים וטובים : אין שני לרושם ראשוני. לכן חשוב מאוד להיפגש לפני ולראות האם אתם מתחברים ליועץ או ליועצת שמולכם. תסמכו על תחושת הבטן שלכם אבל מצד שני אל תלכו באופן עיוור אחרי הלב. צריך למצוא את האיזון הנכון בין המקצוע האמינות והניסיון לחיבור הרגשי ולרושם שאתם מקבלים מאיש המקצוע שמולכם. ההחלטה לא פשוטה כי יש רבים וטובים בחוץ אבל איתנו אפשר להיות רגועים כי אתם בידיים טובות.